Det är ett skitgöra att plocka ner kakelugnar. Bokstavligen. Det dammar och yr av lerputs och vem vet allt. Det går kanske att klara sig utan ett munskydd - i två minuter - sedan har man stenlunga. Som det framgår av bilden ovan blir munskyddet ganska snart igenkorkat av damm, så plockar man ner mer än en kakelugn så är ett ombyte av munskydd på sin plats, liksom ett ombyte av kläder. Eller åtminstone överdragskläder som det är lätt att ta av sig när man ska ut bland andra människor igen. Man blir skitig, så ta med:
- Munskydd, gärna flera
- Överdragskläder
- Arbetshandskar
Innan vi for iväg för att plocka ner kakelugnarna fick vi tips på användbara verktyg, av vilka vi hade med oss allt. Men det som vi använde oss av var:
- Hammare, både en vanlig och en med gummihuvud
- Stämjärn
- Kofot
Vi hade också med oss både tång och bågfil men dessa kom inte till särskild stor användning. Två gånger vill jag minnas att vi använde tången, och en gång använde vi bågfilen - och det för att få bort krånglande klemrar.
Vem ska ta hand om städningen?
Ja, det här är viktigt att veta från början. Om man inte kommer att återanvända teglet som återfinns innanför kaklet behöver man ha klart för sig vem som ska ta hand om det. Om man väljer att köpa en kakelugn på rot behöver man kanske komma överens med säljaren om just detta. (Vi hade tur och slapp köra iväg "skräpet" till återvinningen, och kunde istället tippa det på ett ställe på tomten som skulle fyllas igen.) För att ta hand om skräpet behövs
- Skottkärra
- Spade, en vanlig stor och en liten planteringspade
- Hink
Men vatten då?
Det är många instruktioner i nedplockning av kakelugn som menar att man ska hälla vatten i ugnen för att få lerbruket att ge med sig, vi använde dock inget. (Jo, på kakelugn två använde jag lite vatten, men kunde lika gärna låtit bli.)
Jag hoppas att jag inte har glömt något verktyg nu. Ja, förutom kamera, märktejp och penna - som ju krävs för den viktiga uppmärkningen. Som nästa inlägg kommer att handla om.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar