2013-05-22

Demontering av kakelugn: Märkning


Uppmärkt kakelugn. Vacker som få.
Innan man tar ner en kakelugn ska den fotograferas och märkas - för att underlätta för den som ska mura upp den. Vi följde råden som vi mött i litteraturen. Att början märka från nerifrån/vänster, dvs. A1, A2, A3 osv. Nästa lager kakel får då märkningen B1, B2, B3.

Eftersom vi tog ner tre kakelugnarpå samma gång har vi ytterligare en märkning, dvsd den av kakelugn 1, 2 och 3. varav följer 2A1, 2A2 osv, där den första tvåan står för kakelugn. (ok, lite övertydligt kanske...)

För att märka använde vi frystejp. enligt F är det mycket mindre hållfast än märktejp, eller målartejp, vilket innebär att det inte kommer att förstöra glasyren när vi tar bort tejpen. 

Så, märkningen är antagligen det enklaste steget när det gäller demontering av kakelugn.


Ok, men varför är det så viktigt att märka kaklet?

Märkning av kakelugn 2, lager J och I
Jag hittar inte längre källan till förklaringen, men enligt mitt minne så beror på det på att de enskilda kakelplattorna är, eller kan vara, huggna - på baksidan - för att passa in i varandra.

Om man inte har märkt en nedtagen kakelugn så blir det ett pyssel att få kaklet att passa in i varandra - för att i slutändan bilda så tunna fogar som möjligt.




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar