2013-05-31

Demontering av kakelugn; Nedtagning


Kakelugnskrönet nedmonterat!
Jag läste i någon bok att man ska börja ta ner en kakelugn genom att slå, med handloven, på ett kakel i kronan/krönet, alltså slå snett uppåt, för att kunna ta loss den. Det är möjligt att det fungerar för någon men det fungerade inte för oss.

Vi fick snällt börja med att knacka bort ett lager med lerputs för att komma åt att lossa tegelstenar - för att få loss kaklet i krönet. Tillsammans med nedmonteringen av sockeln är det här det svåraste. Det är jobbigt att stå på en stege för att försöka komma åt att knacka i ett trångt utrymme mellan kakelugnskrönet och taket. Jobbigast var det i den andra ugnen vi tog ner - eftersom det översta lagret bestod av något cementliknande material. För en stund trodde jag att kakelugnen var förlorad för oss, men det cementliknande visade sig lyckligtvis bara bestå av ett tunt lager.



Kakelugnskrön och fris nere, synliga rökgångar
Den första kakelugnen som vi tog ner hade två och ett halvt lager (krön, fris och del av övre liv) vars innandömen var kompakt, dvs. inte hade rökgångar. Men när man knackat sig fram till rökgångarna är resten lätt. Eller var så för oss. Det kändes som att det bara var att slå ett lätt slag med gummihammaren på teglet för att få det att lossna. Ok, riktigt så enkelt var det inte alla gångerna, men enkelt ändå. Det som tog lite tid var att knacka fram kaklet. Lerputsen ska bort för att man ska komma åt att ta loss klemrarna på insidan av kaklet. Försöker man rucka på kaklet utan att ta loss dem riskerar man att kaklet spricker. 

När klemrarna är borta kan man ta loss själva kakelplattan. Något som man gör genom att trycka kaklet inåt - annars riskerar man att glaseringen skadas/lossnar vid kanterna.

Efter ett flertal lager når man sockeln som tillsammans med krönet och frisen är den svåraste delen. Kanske till och med svårare än krönet - för i krönet behöver man inte få bort allt av lerputs och tegel för att komma åt att ta bort kaklet - men så är det i sockeln. All lerputs och all tegel måste bort för att man ska komma åt att ta bort klemrarna och att lyfta loss kaklet. Och vi pratar om lager på lager med tegelstenar.

Det kändes som att det var svårt att komma åt att överhuvudtaget börja få loss teglet. Till slut kan man frestas att använda lite för mycket styrka och det har sina konsekvenser att försöka häva upp tegel - kaklet kan spricka... Tyvärr var det någon platta som sprack för oss. Men bara i den första av ugnarna, när vi tog ner de två andra hade vi lärt oss vår läxa.

Att plocka ner en kakelugn tog ungefär 5 timmar. Då ska man räkna med att vi var två som jobbade med samma ugn - men också att vi var nybörjare. Jag tycker att vi lyckades bra, men jag kommer inte att ta ner tre kakelugnar under en helg i framtiden. Det är tröttsamt att knacka lertegel och att andas genom en andningsmask. Det är tröttsamt att städa bort tegel och tungt att bära lådor men kakel. Därtill är det alldeles för nervöst frakta kakelugnar - tänk om man har packat fel och att kalken är sönder vid framkomsten?

2013-05-29

Kakelugnens uppbyggnad

Jag tror att det kan vara intressant att veta hur en kakelugn är uppbyggd innan man börjar med att montera ner en. Arbetet blir enklare när man möter färre överraskningar.

Enkelt kan man säga att en kakelugn består av de kakel som man bevarar och det innandöme som man oftast inte bevarar. Innandömet består av tegel, lerbruk och rökgångar.

Viktigt att veta är att kaklet sitter, eller kan sitta, fast i varandra med klemrar. På kakelugnarna som vi plockade ner satt det två eller tre klemrar på varje kakel. Det enda stället där det inte satt klemrar var på krönet - antagligen för att underlätta för nedplockning..?

Nedanför frisen börjar rökgångarna, ovanför dem är kakelugnen alltså kompakt - precis som i sockeln. Där kakelugnen är mest kompakt är den svårast att demontera.

Jeps, det var en snabb genomgång. Då är det bara att köra igång!

2013-05-22

Demontering av kakelugn: Märkning


Uppmärkt kakelugn. Vacker som få.
Innan man tar ner en kakelugn ska den fotograferas och märkas - för att underlätta för den som ska mura upp den. Vi följde råden som vi mött i litteraturen. Att början märka från nerifrån/vänster, dvs. A1, A2, A3 osv. Nästa lager kakel får då märkningen B1, B2, B3.

Eftersom vi tog ner tre kakelugnarpå samma gång har vi ytterligare en märkning, dvsd den av kakelugn 1, 2 och 3. varav följer 2A1, 2A2 osv, där den första tvåan står för kakelugn. (ok, lite övertydligt kanske...)

För att märka använde vi frystejp. enligt F är det mycket mindre hållfast än märktejp, eller målartejp, vilket innebär att det inte kommer att förstöra glasyren när vi tar bort tejpen. 

Så, märkningen är antagligen det enklaste steget när det gäller demontering av kakelugn.


Ok, men varför är det så viktigt att märka kaklet?

Märkning av kakelugn 2, lager J och I
Jag hittar inte längre källan till förklaringen, men enligt mitt minne så beror på det på att de enskilda kakelplattorna är, eller kan vara, huggna - på baksidan - för att passa in i varandra.

Om man inte har märkt en nedtagen kakelugn så blir det ett pyssel att få kaklet att passa in i varandra - för att i slutändan bilda så tunna fogar som möjligt.




2013-05-06

Demontering av kakelugn; verktyg


Det är ett skitgöra att plocka ner kakelugnar. Bokstavligen. Det dammar och yr av lerputs och vem vet allt. Det går kanske att klara sig utan ett munskydd - i två minuter - sedan har man stenlunga. Som det framgår av bilden ovan blir munskyddet ganska snart igenkorkat av damm, så plockar man ner mer än en kakelugn så är ett ombyte av munskydd på sin plats, liksom ett ombyte av kläder. Eller åtminstone överdragskläder som det är lätt att ta av sig när man ska ut bland andra människor igen. Man blir skitig, så ta med:

  • Munskydd, gärna flera
  • Överdragskläder
  • Arbetshandskar

Innan vi for iväg för att plocka ner kakelugnarna fick vi tips på användbara verktyg, av vilka vi hade med oss allt. Men det som vi använde oss av var:

  • Hammare, både en vanlig och en med gummihuvud
  • Stämjärn
  • Kofot

Vi hade också med oss både tång och bågfil men dessa kom inte till särskild stor användning. Två gånger vill jag minnas att vi använde tången, och en gång använde vi bågfilen - och det för att få bort krånglande klemrar.

Vem ska ta hand om städningen?

Ja, det här är viktigt att veta från början. Om man inte kommer att återanvända teglet som återfinns innanför kaklet behöver man ha klart för sig vem som ska ta hand om det. Om man väljer att köpa en kakelugn på rot behöver man kanske komma överens med säljaren om just detta. (Vi hade tur och slapp köra iväg "skräpet" till återvinningen, och kunde istället tippa det på ett ställe på tomten som skulle fyllas igen.) För att ta hand om skräpet behövs

  • Skottkärra
  • Spade, en vanlig stor och en liten planteringspade
  • Hink

Men vatten då?

Det är många instruktioner i nedplockning av kakelugn som menar att man ska hälla vatten i ugnen för att få lerbruket att ge med sig, vi använde dock inget. (Jo, på kakelugn två använde jag lite vatten, men kunde lika gärna låtit bli.)

Jag hoppas att jag inte har glömt något verktyg nu. Ja, förutom kamera, märktejp och penna - som ju krävs för den viktiga uppmärkningen. Som nästa inlägg kommer att handla om.

2013-05-04

Att montera ner en kakelugn, eller tre

Montera ner, demontera, märkliga ord. Att ta ner eller kanske att riva - fast riva låter ju som att den ska till soptippen. Plocka ner, det är nog vad vi har benämnt det som under helgen - då vi plockade ner tre kakelugnar.

F hittade dem på Blocket. Jag måste erkänna att jag var lite sval inför tanken att själv plocka ner en kakelugn, för att inte tala om tre. Ingen av oss har gjort det tidigare, och ska man då betala 12 t.kr. för att testa att göra det..? Men ändå, hur svårt kan det vara?

Inte så jättesvårt, helt möjligt om man är det minsta händig - visade det sig - men visst stötte vi på problem också. Eftersom jag lider av konstant tidsbrist nuförtiden kommer jag att skriva om mina erfarenheter i flera inlägg, jag tänker mig dessa:

1. Verktyg
2. Märkning
3. Demontering
4. Packa och frakta

Jag tror att jag kommer att täcka in det som man behöver veta med dessa inlägg. Stay tuned, inläggen är på väg. Kanske finns de redan? Klicka på etiketten kakelugn i högerspalten så ser du vilka som finns när du läser detta.