2013-05-31

Demontering av kakelugn; Nedtagning


Kakelugnskrönet nedmonterat!
Jag läste i någon bok att man ska börja ta ner en kakelugn genom att slå, med handloven, på ett kakel i kronan/krönet, alltså slå snett uppåt, för att kunna ta loss den. Det är möjligt att det fungerar för någon men det fungerade inte för oss.

Vi fick snällt börja med att knacka bort ett lager med lerputs för att komma åt att lossa tegelstenar - för att få loss kaklet i krönet. Tillsammans med nedmonteringen av sockeln är det här det svåraste. Det är jobbigt att stå på en stege för att försöka komma åt att knacka i ett trångt utrymme mellan kakelugnskrönet och taket. Jobbigast var det i den andra ugnen vi tog ner - eftersom det översta lagret bestod av något cementliknande material. För en stund trodde jag att kakelugnen var förlorad för oss, men det cementliknande visade sig lyckligtvis bara bestå av ett tunt lager.



Kakelugnskrön och fris nere, synliga rökgångar
Den första kakelugnen som vi tog ner hade två och ett halvt lager (krön, fris och del av övre liv) vars innandömen var kompakt, dvs. inte hade rökgångar. Men när man knackat sig fram till rökgångarna är resten lätt. Eller var så för oss. Det kändes som att det bara var att slå ett lätt slag med gummihammaren på teglet för att få det att lossna. Ok, riktigt så enkelt var det inte alla gångerna, men enkelt ändå. Det som tog lite tid var att knacka fram kaklet. Lerputsen ska bort för att man ska komma åt att ta loss klemrarna på insidan av kaklet. Försöker man rucka på kaklet utan att ta loss dem riskerar man att kaklet spricker. 

När klemrarna är borta kan man ta loss själva kakelplattan. Något som man gör genom att trycka kaklet inåt - annars riskerar man att glaseringen skadas/lossnar vid kanterna.

Efter ett flertal lager når man sockeln som tillsammans med krönet och frisen är den svåraste delen. Kanske till och med svårare än krönet - för i krönet behöver man inte få bort allt av lerputs och tegel för att komma åt att ta bort kaklet - men så är det i sockeln. All lerputs och all tegel måste bort för att man ska komma åt att ta bort klemrarna och att lyfta loss kaklet. Och vi pratar om lager på lager med tegelstenar.

Det kändes som att det var svårt att komma åt att överhuvudtaget börja få loss teglet. Till slut kan man frestas att använda lite för mycket styrka och det har sina konsekvenser att försöka häva upp tegel - kaklet kan spricka... Tyvärr var det någon platta som sprack för oss. Men bara i den första av ugnarna, när vi tog ner de två andra hade vi lärt oss vår läxa.

Att plocka ner en kakelugn tog ungefär 5 timmar. Då ska man räkna med att vi var två som jobbade med samma ugn - men också att vi var nybörjare. Jag tycker att vi lyckades bra, men jag kommer inte att ta ner tre kakelugnar under en helg i framtiden. Det är tröttsamt att knacka lertegel och att andas genom en andningsmask. Det är tröttsamt att städa bort tegel och tungt att bära lådor men kakel. Därtill är det alldeles för nervöst frakta kakelugnar - tänk om man har packat fel och att kalken är sönder vid framkomsten?

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar